Kysymys on vaivannut sukupolvea toisensa jälkeen. Jotkut ovat jopa halunneet vastata kysymykseen kieltämällä sen tarpeellisuuden kokonaan. Monet niistäkin, jotka ovat joskus hylänneet koko kysymyksen aiheettomana, ovat palanneet kysymyksen pariin jossain vaiheessa myöhemmin. Elämä ajaa ihmisen kysymään sitä, kuka Jeesus on?

Ensinäkin Jeesuksesta puhutaan preesensissä, vaikka hänen elämänsä täällä maanpäällä sijoittuukin aikaan noin 2000 vuotta ennen meitä. Se taas johtuu siitä, että Kristityt ovat uskoneet kautta aikain, että Jeesus on elossa, vaikka hänet surmattiinkin.

Jeesus on historiallinen henkilö, joka eli nykyisen Israelin alueella, syntyi Belehemissä, kasvoi Nasaretissa, asui Kaprenaumissa ja kuoli lopulta Jerusalemissa, tarkemmin paikassa nimeltä Golgata. Jeesuksen elämä määrittää ajanlaskumme. Luonnollisen ihmisen osalta Jeesus oli Nasaretilaisen puusepän Joosefin poikapuoli, jonka syntymään liittyi ihme, Jeesus syntyi neitseellisesti. Jeesus oli myös samalla kuten Raamattu kertoo Jumalan poika, hän oli siis ihmiseksi syntynyt Jumala, jonka äiti oli inhimillisen luonnon puolesta Maria niminen neito, josta tuli pian Jeesuksen syntymän jälkeen Joosefin vaimo.

Jeesus eli poikkeuksellisen elämän. Hän palveli vanhempiaan 30-vuotiaaksi asti, jonka jälkeen hänellä oli lyhyt noin kolmen vuoden aktiivinen toimintajakso, joka päättyi siis kuten olen jo edellä todennut, kuolemaan ristillä. Jeesuksen kuolintapa oli rangaistus, joka oli varattu kapinallisille.

Jeesus eli tuon kolmen vuoden aktiivisen jakson kiertävänä rabbina, joka julisti Jumalan valtakuntaa. Hänellä oli kaiken aikaa mukana 12 huolella valittua ystävää, joita nimitetään apostoleiksi. Jeesuksen toimintaan liittyi julistaminen eli ihmisten julkinen opettaminen sekä parantamistoiminta, jonka ohessa hän teki muitakin ihmeitä, joita Johanneksen evankeliumi nimittää  tunnusteoiksi. Jeesus mm herättää kuolleita, ruokkii nälkäisiä, parantaa halvaantuneita, sokeita ja rampoja sekä hallitsee luonnonvoimia. Jeesuksen opetuksen keskeinen sanoma oli sanoma Jumalan valtakunnasta.  Hän oli monilla tavoilla radikaali olematta kuitenkaan liberaali.

Luukas 5:12 Eräässä kaupungissa Jeesus kohtasi miehen, joka oli yltä päältä spitaalin saastuttama. Nähdessään Jeesuksen mies lankesi kasvoilleen ja rukoili: ”Herra! Jos vain tahdot, sinä voit puhdistaa minut.” 13 Jeesus ojensi kätensä, kosketti miestä ja sanoi: ”Minä tahdon. Tule puhtaaksi.” Tauti lähti miehestä heti.

Jeesus opetti itse olevansa Jumalan lähettämä messias, jota Juutalaiset odottivat. Messiasodotuksesta huolimatta juutalaiset hylkäsivät kaikkein vahvimman ehdokkaan, joka tuona aikana vaikutti alueella, eli Jeesuksen. Jeesus tuomittiin kuolemaan valheellisin perustein erään ystävän petettyä hänet. Hänen syyttäjänsä eivät kiistäneet Jeesuksen tekemiä ihmetekoja, vaan halusivat hänen kuolevan, koska hän teki itsestään Jumalan vertaisen. Jeesusta ei kuitenkaan tuomittu edellä mainitusta syystä, vaan kapinallisena, mikä johtui siitä, ettei Roomalainen hallinto olisi langettanut kuolemantuomiota siksi, että joku väitti olevansa Jumalan poika.

Hänet otettiin siis juutalaisten toimesta kiinni ja luovutettiin tuomittavaksi Roomalaisen maaherran Pilatuksen käsiin. Pilatus tuomitsi Jeesuksen lopulta kuolemaan ristiinnaulittuna. Jeesuksen elämän huipentuma ei ollut kuolema, eikä edes hautaaminen, vaan se, että hän nousi, kuten on kirjoitettu kuolleista kolmantena päivänä. Siksi me kristityt vietämme pääsiäistä ja rohkaisemme toisiamme sanomalla, että Jeesus Kristus elää!

 

 Matt. 28: 5 Enkeli kääntyi naisten puoleen ja sanoi: ”Älkää te pelätkö. Minä tiedän, että te etsitte ristiinnaulittua Jeesusta. 6 Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista, niin kuin itse sanoi. Tulkaa katsomaan, tuossa on paikka, jossa hän makasi. 7 Menkää kiireesti sanomaan hänen opetuslapsilleen: ’Hän on noussut kuolleista. Hän menee teidän edellänne Galileaan, siellä te näette hänet.’ Tämä oli minun sanomani teille.” 8 Naiset lähtivät heti haudalta, yhtaikaa peloissaan ja riemuissaan, ja riensivät viemään sanaa Jeesuksen opetuslapsille.

9 Mutta yhtäkkiä Jeesus tuli heitä vastaan ja tervehti heitä. He menivät hänen luokseen, syleilivät hänen jalkojaan ja kumarsivat häntä. 10 Silloin Jeesus sanoi heille: ”Älkää pelätkö! Menkää sanomaan veljilleni, että heidän pitää lähteä Galileaan. Siellä he näkevät minut.”

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This