Nukkuuko Jumala? Usein varmasti tuntuu siltä, erityisesti kun seuraa päivän uutisvirtaa ja sieltä nousevia traagisia tarinoita, joita kuunnellessa alkaa väkisinkin ihmetellä, missä Jumala oli? Missä Jumala oli silloin kun miesjoukko intialaisessa bussissa päättää raiskata joukolla opiskelijatytön? Missä Jumala oli silloin kun Sandy Hooksin ampuja viritteli aseitaan toimintakuntoon, laski panoksia ja puki maastopukuaan? Missä Jumala oli silloin kun sinua ja minua sattui, kun elämä romahti ja toivo katosi pimenevään yöhön? Missä oli Jumala, nukkumassako?

Huolimatta siitä, että edellä esitetyt kysymykset kiertyvät enemmän tai vähemmän inhimillisen kärsimyksen ympärille, ei tämän artikkelin aihe ole kärsimyksen ongelma eli teodikea. Sen sijaan kysymme Jumalan perään. Onko hän Jumala, joka väänsi maailmankaikkeuden käyntiin kellokoneiston lailla ja vetäytyi sitten sivustakatsojaksi luonnonlakien huolehtiessa kehityksen vääjäämättömästä edistymisestä.  Tällainen jumalankuva, jota jopa monet kristityiksi tunnustautuvat suosivat on deistinen.

Kärsimyksen ongelma on johtanut siihen, että monet uskovatkin kokevat houkutusta luopua teistisestä jumalakäsityksestä. Teistinen jumalakuva vastaa perinteistä kristillistä jumalankuvaa. Jumala on kaikesta huolimatta Jumala, joka ilmestyy ajassa ja paikassa murtaen tarvittaessa jopa luonnonlakien vaikutuksen. Jumala on samanaikaisesti kätketty ja ilmoitettu, hän on salattu ja julistettu. Jumala vaikuttaa historiassa, puuttuen tapahtumien kulkuun, mutta usein tavoilla, joita emme käsitä.

Deistinen, poissaoleva jumala, jumala, joka vääntää maailmankaikkeuden käyntiin ja siirtyy varjoihin ei ole kristillinen. Kristinuskon Jumalaa ei saa deistiseksi edes kohtuullisella väkivallalla, kuten valistuksen ajan antimytologisoinnilla, jonka tarkoitus oli poistaa Raamatusta kaikki yliluonnollinen materiaali.

Kristinuskon Jumala on toimiva ja yliluonnollinen

Jumala ei voi olla nukkuva. Se on kristinuskon perusteiden vastaista. Jumala ei vetäytynyt varjoihin ja kadonnut kulisseihin. Sen sijaan, että hän olisi jättänyt ihmisen tulemaan toimeen, miten taitaa, hän tuli meidän keskellemme pojassaan Jeesuksessa Kristuksessa. Jumala ei ainoastaan vaikuttanut historiaan toimimalla kulissien takana, vaan hänestä itsestään tuli osa maailman historiaa omassa pojassaan.

2. Kor 5:18. Mutta kaikki on Jumalasta, joka on sovittanut meidät itsensä kanssa Kristuksen kautta ja antanut meille sovituksen viran.
19. Sillä Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa eikä lukenut heille heidän rikkomuksiaan, ja hän uskoi meille sovituksen sanan.
20. Kristuksen puolesta me siis olemme lähettiläinä, ja Jumala kehoittaa meidän kauttamme. Me pyydämme Kristuksen puolesta: antakaa sovittaa itsenne Jumalan kanssa.

Jeesus on vastaus joka poistaa kaiken pelon siitä, että Jumala olisi jättänyt meidät tälle yksinäiselle pallolle selviytymään miten taidamme. Jeesus on konkreettinen todistus Jumalan yliluonnollisesta toiminnasta tämän maailman ja aineellisen todellisuuden keskellä. Jumala kosketti Jeesuksen ihmiseksi tulemisessa luomakuntaansa yliluonnollisella voimallaan. Samalla tavalla aina kun ihminen uskoo, jossain päin maailmaa, syntinsä anteeksi Jeesuksen veren ja nimen voimasta, yliluonnollinen koskettaa ajallista murtaen luonnonlait. Ihminen muuttuu. Painovoiman laki lakkaa vetämästä ihmistä kohti iankaikkista kuolemaa kadotuksessa. Uskovan elämässä alkaa vaikuttaa uusi laki, nimittäin elämän Hengen laki, joka nostaa hänet taivaallisiin eli johtaa syvenevään Jumalan tuntemiseen ja lopulta onnelliseen iankaikkisuuteen Jeesuksen seurassa.

Ef 2: 1.Jumala on tehnyt eläviksi teidät, jotka olitte kuolleita rikkomustenne ja syntienne tähden. 2 Ennen te elitte niiden vallassa tämän maailman menon mukaan, totellen avaruuden henkivaltojen hallitsijaa, sitä henkeä, joka yhä vaikuttaa tottelemattomissa ihmisissä. 3 Heidän joukossaan mekin kaikki ennen elimme noudattaen oman luontomme haluja ja tehden niin kuin ruumiimme ja mielemme tahtoivat, ja näin olimme luonnostamme vihan alaisia niin kuin kaikki muutkin.

4 Jumalan laupeus on kuitenkin niin runsas ja hän rakasti meitä niin suuresti, 5 että hän teki meidät, rikkomustemme tähden kuolleet, eläviksi Kristuksen kanssa. Armosta teidät on pelastettu. 6 Jumala herätti meidät yhdessä Kristuksen Jeesuksen kanssa ja antoi meillekin paikan taivaassa 7 osoittaakseen kaikille tuleville aikakausille, kuinka äärettömän runsas on hänen armonsa ja kuinka suuri hänen hyvyytensä, kun hän antoi meille Kristuksen Jeesuksen. 8 Armosta Jumala on teidät pelastanut antamalla teille uskon. Pelastus ei ole lähtöisin teistä, vaan se on Jumalan lahja. 9 Se ei perustu ihmisen tekoihin, jottei kukaan voisi ylpeillä. 10 Mekin olemme Jumalan tekoa, luotuja Kristuksen Jeesuksen yhteyteen toteuttamaan niitä hyviä tekoja, joita tekemään Jumala on meidät tarkoittanut.

Jumala toimii kaiken aikaa maailmassa

Jumala on siis kaiken aikaa toimivana, yliluonnollisena rakkautena läsnä tässä maailmassa. Hän etsii aktiivisesti niitä, joita voisi auttaa, jotta me tietäisimme, että Israelissa on Jumala ja tulisimme hänen tykönsä autettaviksi.

2. Aikak. 16:9. Sillä Herran silmät tarkkaavat kaikkea maata, että hän voimakkaasti auttaisi niitä, jotka ovat ehyellä sydämellä antautuneet hänelle.

Mitä tulee siihen kärsimykseen, siitä kirjoitetaan joskus myöhemmin.

Pin It on Pinterest

Share This