Suomalaiset, etenkin tosiuskovat, joihin itseni luen, peräänkuuluttavat presidenttiehdokkailta kristillisiä arvoja. Kuka heistä eninten kannattaa kristillisiä arvoja? Ryhdyin miettimään mitä ovat ne peräänkuulutetut kristilliset arvot? Minä oletan, tosiuskovana, että minun arvoni ovat kristillisiä, mutta millä minä sen arvioin? Tekeekö arvoista kristillisiä, Raamattu tai kristillinen seurakunta vai tekeekö arvoista kristillisiä jokin puolue tai löytyvätkö ne Herramme Jeesuksen Kristuksen elämästä?

No, tosiuskovan yleisin vastaus on, että kristilliset arvot perustuvat Raamattuun. Mitä Raamattu sanoo arvoista.  Yllättäin huomaan, että lähinnä arvoa, mitä Raamattu mainitsee on ”arvoton” (1.Sam.15:9, Jer.15:19, 22:28) Kaikissa näissä paikoissa todettiin asiat arvottomaksi, koska oli rikottu Jumalan käskyä.  Johtopäätökseni on, että arvo määräytyy Jumalalle osoitetun kuuliaisuuden perusteella. Kansa oli kuuliainen kuninkaalleen ja tuhosi kaiken, jota itse pitivät arvottomana ja säilyttivät sen, jota he pitivät arvokkaana (1.Sam.15:9).

Arvot määräytyvät sen perusteella, mitä tai ketä kunnioitan

Onko näin, että minun ”kristilliset arvot” ovat syntyneet siitä, ketä kunnioitan ja mitä pidän tärkeänä. Ketä kunnioitan, Jumalaa itseään vai luomaani kuvaa Hänestä (2.Moos.20:4… älä tee kuvaa…).  Joudun toteamaan, että arvoni eivät ole kristillisiä ja epäilen vahvasti onko kristillisiä arvoja olemassa.  Totean, että arvoni nousevat siitä, ketä rakastan, ketä kunnioitan ja mitä pidän tärkeänä.  Rakastan perhettäni ja pyrin rakastamaan lähimmäisiäni,  pyrin kunnioittamaan Jumalaa itse Jumalana (Jumala on Rakkaus)ja pyrin toteuttamaan rakkauden kaksoiskäskyä.

Minulle arvokkaita asioita on vapaus, rehellisyys, avoimuus ja toisten kunnioittaminen.  Toivon, että tästä nousevat ”kristilliset arvoni” ovat Jumalan mielenmukaisia. Mitä sinä toivot ja mitkä ovat sinun arvosi?

Pin It on Pinterest

Share This